گنج پنهان در خانهها؛ ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار ارز سرگردان در اقتصاد ایران
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، محمدرضا پورابراهیمی، کارشناس اقتصادی، با اشاره به تورم فزاینده و شرایط اقتصادی کشور، از وجود ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار ارز خانگی در کشور خبر داد و بر ضرورت جذب این سرمایهها به چرخه تولید برای رفع نیازهای مالی اقتصاد ایران تأکید کرد.
سرمایهگذاری برای حفظ ارزش داراییها
پورابراهیمی با بیان اینکه مردم برای حفظ ارزش داراییهای خود در برابر تورم، به سرمایهگذاری در ارز، طلا و مسکن روی آوردهاند، گفت: “دلیل اصلی این رویکرد، ایجاد تورم در فضای عمومی جامعه بوده است.”
انتقاد از سیاستهای دولتهای گذشته
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از سیاستهای دولتهای گذشته در خصوص سپردههای ارزی، اظهار داشت: “در یکی از دولتها، رفتاری کاملاً دور از منطق و قانون رخ داد. عملاً از آن زمان به بعد، تأثیر منفی بر عملکرد مردم گذاشت. این رفتار نامناسب به این صورت بود که هنگامی که مردم برای دریافت سپرده ارزی خود مراجعه میکردند، درحالیکه حق قانونی آنها دریافت ارز خود بود، با نرخ زمان سپرده، تسویه ریالی انجام میشد. این امر باعث شد بخشی از این ظرفیتها به سمت بازارهای غیررسمی و نگهداری ارز در منازل سوق پیدا کند.”
برآورد میزان ارز خانگی
پورابراهیمی در خصوص میزان ارز نگهداری شده توسط مردم گفت: “برآورد میشود تقریباً نزدیک به ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار ظرفیت ارزی خانگی وجود دارد. این برآورد هرچند قطعی نیست، اما عددی جدی و قابلتوجه است.”
ضرورت جذب سرمایههای خانگی به تولید
وی با تأکید بر ضرورت ورود سرمایههای خانگی به بازار تولید، خاطرنشان کرد: “اگر هر کدام از این ظرفیتهای اقتصادی به چرخه تولید اقتصادی کشور بازگردد، قطعاً میتواند بخش عمدهای از نیازهای تأمین مالی اقتصاد ایران را مرتفع کند.”
تأثیر سرمایهگذاری بر رشد اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه قدرت خرید به واسطه درآمد جاری ایجاد میشود، گفت: “اگر بخشی از فعالیتهای اقتصادی به چرخه وارد نشوند و نرخ رشد اقتصادی میانگین و پایین باشد، عملاً اقتصاد کشور کوچک شده و درآمدها کاهشیافته است. متناسب با کاهش درآمدها، مصرف نیز کاهش پیدا کرده و طبیعتاً رابطه متقابل بین این دو وجود دارد.”
وی در پایان خاطرنشان کرد: “هیچ اقتصادی بدون سرمایهگذاری نمیتواند تولید بیشتری انجام دهد. این سرمایهگذاری میتواند از همین داراییهای غیرمولد، داراییهای راکد، ارزهای خانگی و امثال اینها ایجاد شود. به همین جهت بسیار حائز اهمیت است که بتوانیم این منابع را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانیم.”