کاهش صادرات فولاد میانی در سال ۱۴۰۳

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، صادرات زنجیره فولاد ایران در سال ۱۴۰۳ روندی پرنوسان داشت. داده‌های انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نشان می‌دهد که صادرات ورق‌های فولادی سرد و گرم و همچنین مقاطع ساختمانی همچون تیرآهن افزایش یافته، اما صادرات فولاد میانی کاهش چشمگیری داشته است.

رشد صادرات ورق‌های فولادی

در سال گذشته، صادرات ورق‌های گرم با رشد ۱۷ درصدی به ۲۸۰ میلیون دلار و صادرات ورق‌های سرد با افزایش ۱۹۴ درصدی به ۱۲ میلیون دلار رسید. این در حالی است که صادرات ورق‌های پوشش‌دار تنها ۲ درصد کاهش داشت و ارزآوری آن به ۴۲ میلیون دلار محدود شد. در مجموع، حجم صادرات مقاطع تخت فولادی ۱۹ درصد و ارزش آن ۱۲ درصد افزایش یافته است.

افزایش صادرات فولاد ساختمانی و کاهش تولید داخلی

رشد صادرات میلگرد، نبشی، ناودانی و تیرآهن منجر به افزایش ۱۴ درصدی حجم صادرات فولاد ساختمانی در سال ۱۴۰۳ شد. این در حالی است که تولید میلگرد با ۰.۵ درصد کاهش به ۳ میلیون و ۹۶۷ هزار تن رسید. کاهش تولید در کنار افزایش صادرات باعث افزایش قیمت این محصولات در بازار داخلی و ورود میلگرد به کانال ۴۰ هزار تومان شده است. همچنین، تغییر قوانین وارداتی عراق سبب افزایش صادرات تیرآهن به این کشور شده است.

افت صادرات فولاد میانی به دلیل عوامل خارجی و داخلی

صادرات فولاد میانی شامل بیلت، بلوم و تختال در سال گذشته با کاهش ۲۲ درصدی همراه بود. ارزش صادراتی این بخش نیز ۲۶ درصد افت داشت. صادرات تختال با ۳۷ درصد کاهش ارزشی به ۷۶۲ میلیون دلار رسید. محدودیت‌های انرژی در کنار افت قیمت‌های جهانی فولاد و رقابت شدید با فولاد روسیه از دلایل اصلی این کاهش به شمار می‌روند.

کاهش تولید در سایپا و پارس خودرو

کسری ۲۵ هزار مگاواتی برق در سال جاری

افزایش صادرات مواد اولیه زنجیره فولاد

با وجود عوارض صادراتی، صادرات آهن اسفنجی در سال ۱۴۰۳ با رشد ۱۲ درصدی به ۴۰۱ میلیون دلار رسید. همچنین، گندله و کنسانتره سنگ‌آهن در مجموع ۶۰ درصد حجم صادرات زنجیره فولاد را به خود اختصاص دادند. با این حال، ارزش صادراتی این دو ماده به ترتیب ۱۶ و ۱۰ درصد کاهش یافت.

نقش فولاد در صادرات استان اصفهان

بر اساس گزارش گمرکات اصفهان، صادرات چدن، آهن و فولاد در این استان با کاهش ۶۰ درصدی روبرو شد و مهم‌ترین عامل افت ۱۴ درصدی ارزش کل صادرات استان بوده است. در حالی‌که محصولات پتروشیمی و لبنیات رشد صادراتی داشتند، سهم فولاد در کاهش ارزش صادرات استان چشمگیر بوده است.

ایران همچنان در بین ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد

ایران با حفظ جایگاه دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان، در صورت تحقق ظرفیت ۵۵ میلیون تنی تا پایان ۱۴۰۴، می‌تواند به رتبه هفتم ارتقا یابد. با این وجود، تداوم محدودیت‌های انرژی و شرایط ناپایدار بازارهای جهانی چالش‌های جدی برای صادرات فولاد ایران در سال جاری خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *