عدم‌النفع 29 هزار میلیاردی پالایشگاه‌ها از مصوبه وزارت نفت

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، بر اساس گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار، پالایشگاه‌های کشور از محل مصوبه دی ماه ۱۴۰۲ وزارت نفت، تا پایان دی ماه امسال، حدود ۲۹ هزار و ۷۸ میلیارد تومان عدم‌النفع داشته‌اند.

تغییر نحوه قیمت‌گذاری خوراک و فرآورده‌های نفتی

وزارت نفت در دی ماه سال گذشته، دستورالعمل قیمت‌گذاری خوراک و فرآورده‌های نفتی پالایشگاه‌ها را تغییر داد. در مصوبه جدید، فرمول محاسبه انواع فرآورده‌ها، بر اساس درجه اکتان و کیفیت محصول، مشمول ضرایب کاهشی بیشتری نسبت به مصوبه سال ۱۴۰۱ شدند.

کاهش کرک اسپرد و درآمد پالایشگاه‌ها

این تغییرات منجر به کاهش کرک اسپرد و از دست رفتن بخشی از درآمد قابل حصول پالایشگاه‌ها در سال جاری شده است. کرک اسپرد، به معنای تفاوت بین قیمت نفت خام و قیمت فرآورده‌های نفتی تولید شده، یکی از شاخص‌های مهم سودآوری پالایشگاه‌ها است.

کاهش کرک اسپرد در دی ماه

در دی ماه امسال، با وجود افزایش قیمت فرآورده‌ها، کرک اسپرد پالایشگاه‌ها از ۱۳ دلار به ۱۲.۸ دلار در هر بشکه رسید که نسبت به ماه قبل، یک درصد کاهش نشان می‌دهد.

افزایش فروش شرکت‌های تولیدی بورس تهران در دی ماه ۱۴۰۳

بیمه دانا، صدرنشین بیشترین شکایت از بیمه ها

تأثیر افزایش قیمت نفت بر کرک اسپرد

در دی ماه امسال، به دلیل افزایش ۵ درصدی قیمت نفت برنت و افزایش ۶ درصدی قیمت نفت دبی و عمان، قیمت بنزین ۲ درصد، نفت گاز ۵ درصد و نفت کوره ۴ درصد رشد کرد. اما این رشد قیمت، تأثیری در بهبود وضعیت پالایشگاه‌ها نداشت و کرک اسپرد آنها همچنان روند نزولی داشت.

زیان ماهانه پالایشگاه‌ها

بر اساس داده‌های سازمان بورس، دستورالعمل قیمت‌گذاری وزارت نفت در سال ۱۴۰۲، منجر به عدم‌النفع پالایشگاه‌ها به میزان ۲۹ هزار و ۷۸ میلیارد تومان در ۱۰ ماه امسال شده است. به این ترتیب، میزان عدم‌النفع پالایشگاه‌ها از این مصوبه در دی ماه، معادل ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.

به طور میانگین، پالایشگاه‌ها از ابتدای امسال تاکنون، ماهانه حدود ۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان از درآمد خود را از دست داده‌اند. این درآمد می‌توانست آثار مالی مطلوبی برای این شرکت‌ها داشته باشد و به رشد سرمایه‌گذاری در خطوط تولید بنزین و سایر انواع سوخت کمک کند.

بیشترین زیان

بیشترین حجم فروش فرآورده نفتی بنزین به شرکت پالایش نفت اصفهان تعلق دارد. به همین دلیل، این شرکت با وجود تولید بنزین با کیفیت اکتان ۹۱ یورو ۵، به دلیل افزایش ضریب کاهشی در فرمول محاسباتی پس از پالایش نفت عباس، مشمول بیشترین مبلغ عدم‌النفع شده است.

سخن پایانی

تغییرات در نحوه قیمت‌گذاری خوراک و فرآورده‌های نفتی، تأثیر قابل توجهی بر درآمد و سودآوری پالایشگاه‌های کشور داشته است. این موضوع می‌تواند در بلندمدت، بر سرمایه‌گذاری در صنعت پالایش و تولید سوخت تأثیر منفی بگذارد.

2 thoughts on “عدم‌النفع 29 هزار میلیاردی پالایشگاه‌ها از مصوبه وزارت نفت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *