نرخ بهره بینبانکی در مرز سقف قانونی ثابت ماند
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، نرخ بهره بینبانکی در هفته سوم فروردین ۱۴۰۴ بدون تغییر نسبت به هفته گذشته در سطح ۲۳.۹۵ درصد باقی ماند. آمار رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که فشار نقدینگی در بانکها همچنان بالا است و نرخ بهره به سقف ۲۴ درصد نزدیک مانده است.
نرخ بهره بینبانکی چگونه تعیین میشود؟
نرخ بهره بینبانکی، هزینه وامی است که بانکها برای تأمین نقدینگی از یکدیگر دریافت میکنند. هرگاه تعداد بانکهایی که دچار کمبود نقدینگی هستند افزایش یابد، تقاضا در بازار بینبانکی بالا رفته و در نتیجه نرخ بهره نیز افزایش مییابد. طبق ضوابط بانک مرکزی، این نرخ باید بین ۲۳ تا ۲۴ درصد باشد.
فشار نقدینگی از نیمه دوم ۱۴۰۳ افزایش یافت
در نیمه اول سال ۱۴۰۳، نرخ بهره بینبانکی در بازه ۲۳.۴ تا ۲۳.۶ درصد در نوسان بود، اما با محدود شدن موافقت بانک مرکزی با درخواستهای اعتباری، فشار تقاضا در بازار افزایش یافت و نرخ بهره در دیماه به رکورد ۲۳.۹۸ درصد رسید. اگرچه این فشار در هفتههای پایانی سال کمی کاهش یافت، اما همچنان نیاز به نقدینگی در سطح بالایی باقی ماند.
آغاز سال ۱۴۰۴ با نرخهای بالا در بازار بینبانکی
در ابتدای ۱۴۰۴ نرخ بهره بینبانکی با عدد ۲۳.۹۶ درصد شروع شد و در دو هفته بعدی در سطح ۲۳.۹۵ درصد ثابت ماند. این ثبات در سطوح بالا نشان میدهد که با وجود تأمین بخشی از منابع توسط بانک مرکزی، همچنان عطش نقدینگی در سیستم بانکی فروکش نکرده است.
سه مسیر تأمین نقدینگی برای بانکها
بانکها برای رفع کمبود نقدینگی از سه مسیر استفاده میکنند: عملیات بازار باز با نرخ ۲۳ درصد، بازار قاعدهمند با نرخ حداکثری ۲۴ درصد و بازار بینبانکی با نرخ شناور ۲۳ تا ۲۴ درصد. افزایش نرخ بهره بینبانکی در واقع نشانهای از فشار فزاینده در کل سیستم بانکی کشور است.
بازپینگ: صدور کارت ریالی گردشگران خارجی توسط بانک مرکزی - سرمایه و بورس