واردات 100 تن طلا به ایران

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، بازار جهانی طلا در سال 2024 شاهد نوساناتی بی‌سابقه بود که بخش زیادی از آن تحت تأثیر تحولات سیاسی و اقتصادی در سطح بین‌الملل قرار داشت. بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، جنگ‌های منطقه‌ای و جنگ تجاری چین و آمریکا از جمله عواملی بودند که این نوسانات را تشدید کردند. در سه‌ماهه پایانی سال، قیمت جهانی طلا رکورد جدیدی ثبت کرد و ارزش آن به 111 میلیارد دلار رسید. کشورهای سوئیس، چین، انگلستان و امارات بیشترین واردکنندگان طلا در این سال بودند و ایران با واردات 8 میلیارد دلاری، در رتبه سیزدهم جهان قرار گرفت.

تأثیر ترامپ بر بازار جهانی طلا

بازگشت دونالد ترامپ به قدرت و رویکرد تهاجمی او در سیاست خارجی و تجاری، به‌ویژه در قبال چین، منجر به افزایش بی‌اعتمادی در بازارهای جهانی شد. با تضعیف ارزش دلار و افزایش فروش اوراق خزانه‌داری آمریکا، طلا بار دیگر به عنوان دارایی امن در اولویت قرار گرفت. این وضعیت باعث شد قیمت طلا در برخی روزها تا بیش از سه درصد افزایش یابد و به رکورد 3357 دلار برسد.

رکوردشکنی سوئیس در واردات طلا

سوئیس در سال 2024 با واردات 105 میلیارد دلاری، بزرگ‌ترین واردکننده طلا در جهان بود و 40 درصد از سهم بازار جهانی طلا را به خود اختصاص داد. پس از لغو تعرفه‌های فلزات توسط آمریکا، طلاهایی که قبلاً به نیویورک انتقال یافته بودند، مجدداً به سوئیس بازگشتند. افزایش واردات از آمریکا به سوئیس در این مدت به بالاترین میزان در 13 ماه گذشته رسید.

واردات 103 میلیارد دلاری چین

چین دومین واردکننده بزرگ طلا در سال 2024 بود و حدود 103 میلیارد دلار طلا وارد کرد. منابع اصلی تأمین طلا برای چین شامل سوئیس، کانادا، هنگ‌کنگ، آفریقای جنوبی و استرالیا بود. واردات طلا از این کشورها با نوسانات چشمگیری همراه شد، به‌طوری که واردات از استرالیا در دوماهه ابتدایی 2025 نسبت به سال قبل 99.9 درصد کاهش یافت.

رشد 101 درصدی واردات طلا در انگلستان

انگلستان در سال 2024 واردات 77 میلیارد دلاری طلا را ثبت کرد، درحالی‌که این رقم در سال قبل 38.2 میلیارد دلار بود. امارات با 77 میلیارد دلار، هنگ‌کنگ با 65 میلیارد دلار و هند با 52 میلیارد دلار در رده‌های بعدی قرار گرفتند. آمریکا نیز با 16 میلیارد دلار واردات در جایگاه نهم جهان ایستاد.

جایگاه ایران در بازار جهانی طلا

بر اساس آمار گمرک، ایران در سال 1402 حدود 100 تن طلای خام به ارزش بیش از 8 میلیارد دلار وارد کرد. این رقم ایران را در جایگاه سیزدهم واردکنندگان بزرگ طلا در دنیا قرار داد. حدود 30 درصد از ذخایر ارزی ایران به طلا تبدیل شده و این کشور یکی از بالاترین نسبت‌های طلا به ارز خارجی را در جهان دارد.

سقوط قیمت دلار، طلا و سکه با تداوم مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش بازار مسکن به سقوط قیمت دلار

ذخایر طلای بانک‌های مرکزی جهان

تا پایان سال 2024، ذخایر طلا در بانک‌های مرکزی جهان به بیش از 37755 تن رسید. آمریکا با 8133 تن، آلمان با 3351 تن و ایتالیا با 2451 تن بزرگ‌ترین ذخایر طلای جهان را در اختیار دارند. طبق نظرسنجی شورای جهانی طلا، 81 درصد از مدیران بانک‌های مرکزی پیش‌بینی کرده‌اند که ذخایر طلا در 12 ماه آینده افزایش خواهد یافت.

کاهش سهم دلار از ذخایر جهانی

سهم دلار آمریکا از ذخایر جهانی در سال 2024 به 46 درصد رسید، در حالی‌که این رقم در سال 2018 بیش از 60 درصد بود. در مقابل، سهم طلا در ذخایر جهانی افزایش یافته و در سال 2023 به 21 درصد رسیده است. تنوع‌بخشی بانک‌های مرکزی به ذخایر و افزایش خرید طلا موجب شده طلا جایگاه مهم‌تری در بازار جهانی دارایی‌ها پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *