انتقال سهام متوفیان به وراث، کاملا الکترونیکی شد

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، معاون عملیات سپرده‌گذاری مرکزی از الکترونیکی شدن کامل مراحل انتقال سهام متوفیان به وراث خبر داد. به گفته علی روستایی، با الکترونیکی شدن این فرآیند، وراث دیگر نیازی به مراجعه حضوری برای انتقال سهام متوفیان ندارند.

مراحل الکترونیکی انتقال سهام متوفیان

مراحل انتقال سهام متوفیان به وراث شامل موارد زیر است:

  1. ارائه گزارش وضعیت دارایی متوفی
  2. دریافت مدارک موردنیاز جهت تشکیل پرونده انتقال دارایی به ورثه
  3. اطلاع‌رسانی در خصوص وضعیت پرونده

تمامی این مراحل به صورت الکترونیکی و از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه انجام می‌شود.

تسهیل خدمات به ذینفعان

معاون عملیات سپرده‌گذاری مرکزی، الکترونیکی کردن نحوه ارائه خدمات را یکی از مهمترین برنامه‌های راهبردی این سازمان برای تسهیل ارائه خدمات به ذینفعان دانست. بر این اساس، فرایند انتقال سهام متوفیان به وراث نیز الکترونیکی شده است. از 15 آبان سال جاری، تشکیل پرونده برای انتقال دارایی متوفی به ورثه از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه انجام می‌شود. پیش از این نیز امکان دریافت گزارش وضعیت دارایی متوفی از طریق این درگاه فراهم شده بود.

خودداری از مراجعه حضوری

با توجه به الکترونیکی شدن تمام مراحل انتقال سهام متوفیان به وراث، شامل ارائه گزارش وضعیت دارایی متوفی، دریافت مدارک موردنیاز برای تشکیل پرونده انتقال دارایی به ورثه و اطلاع‌رسانی در خصوص وضعیت پرونده، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی برای انتقال سهام متوفیان وجود ندارد و وراث باید از مراجعه حضوری به سپرده‌گذاری خودداری کنند.

نحوه دریافت گزارش وضعیت دارایی متوفی

وراث متوفیان سهام برای آگاهی از میزان دارایی متوفی خود می‌توانند به صورت زیر اقدام کنند:

  1. با مراجعه به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه (دارا) به نشانی: dara.csdiran.ir در قسمت میز خدمت گزینه «درخواست مشاهده سبد دارایی متوفی توسط احدی از وراث» را انتخاب و پس از وارد کردن کد ملی متوفی و بارگذاری مدارک لازم، درخواست خود را ثبت کنند.
  2. پس از ثبت درخواست، کد رهگیری برای درخواست کننده به صورت پیامک ارسال می‌شود.
  3. در مرحله بعد مدارک ارسالی بررسی شده و در صورت تایید، گزارش وضعیت دارایی متوفی برای درخواست کننده در میز خدمت الکترونیک به صورت فایل اکسل ارسال می‌شود و قابل دریافت توسط متقاضی خواهد بود.
  4. متقاضی می‌تواند وضعیت درخواست ثبت شده خود را از بخش «درخواست‌های من» در میز خدمت سامانه ذکر شده پیگیری کند. همچنین در صورتی که اطلاعات بیشتری نسبت به مدارک بارگذاری شده مورد نیاز باشد، از طریق همان بخش اطلاع‌رسانی خواهد شد.

پرداخت مالیات

وراث سهامداران بازار سرمایه برای پرداخت مالیات بر ارث سهام متوفی خود باید به اداره امور مالیاتی آخرین محل سکونت متوفی مراجعه و مالیات فرد فوت شده را پرداخت کنند.

استعلام ارزیابی سهام متوفی

به استناد بخشنامه 29 مهر ماه 1396 سازمان امور مالیاتی کشور، استعلام ارزیابی سهام متوفی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس، در بستر سامانه صدور گواهی‌ها و استعلام بدهکاران مالیاتی، طراحی و پیاده‌سازی شده است. ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور موظفند تمامی استعلام‌های مربوط به ارزیابی سهام متوفی در شرکت‌های موصوف را صرفاً از طریق سامانه مذکور ارسال و پاسخ لازم را نیز از طریق همان سامانه دریافت کنند. بر این اساس استعلام‌های فیزیکی و حضوری مربوط به گزارش وضعیت دارایی متعلق به متوفی قابل بررسی و رسیدگی نیست و همه ادارات مالیاتی کشور به ارسال الکترونیک استعلام‌ها از بستر سامانه فراهم شده، ملزم هستند.

پس از پرداخت مالیات و به منظور انتقال دارایی متوفی به وراث، یکی از ورثه سجامی شده به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه و مدارک لازم را در میز خدمت تشکیل پرونده انتقال سهام متوفیان بارگذاری می‌کند.

مراحل ورود به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه (دارا)

ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه (دارا) برای کلیه ذینفعان سجامی شده (حقیقی/حقوقی) با کد ملی/شناسه ملی/شناسه فراگیر، رمز عبور و کد تایید پیامک شده امکان‌پذیر است.

  1. در صورتی که کاربر برای بار اول وارد درگاه می‌شود، برای استفاده از طریق مرورگر به نشانی: dara.csdiran.ir/register مراجعه و کد ملی/شناسه ملی/کد فراگیر خود را به همراه متن امنیتی وارد کند.
  2. برای احراز هویت یک کد تایید به شماره موبایل ثبت شده در سامانه سجام، ارسال خواهد شد و کاربر کد تایید را در قسمت مربوط وارد می‌کند و سپس شخصا به تعریف رمز عبور اقدام کند. باید توجه داشت رمزی که انتخاب می‌شود، رمزی ثابت است که در دفعات بعدی نیز، رمز ورود کاربر به درگاه یکپارچه است. لذا کاربر می‌بایست نهایت دقت را در به خاطر سپردن رمز داشته باشد. رمز عبور انتخابی باید حداقل 8 کاراکتر باشد و شامل حروف بزرگ، حروف کوچک، اعداد و کاراکترهای نگارشی موجود در صفحه کلید باشد.
  3. برای دفعات بعدی ورود به درگاه پس از مراجعه به نشانی: dara.csdiran.ir و درج کد ملی/شناسه ملی/کد فراگیر و رمز عبور تعریف شده به صورت صحیح، کد تایید پیامک خواهد شد و کاربر می‌تواند وارد درگاه خود شود.
  4. چنانچه به هر دلیلی رمز عبور خود را فراموش کردید، با مراجعه به نشانی: dara.csdiran.ir/forgot-password و درج کد ملی/شناسه ملی/کد فراگیر و متن امنیتی وارد مرحله بعدی شوید. کد تایید برای فراموشی رمز عبور به شماره تلفن همراه ارسال می‌شود که با وارد کردن در بخش مربوط، امکان تعریف رمز عبور جدید میسر خواهد بود.

One thought on “انتقال سهام متوفیان به وراث، کاملا الکترونیکی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *