دلیل نوسانات شدید صندوق های طلا در بورس
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، در پی تحولات بینالمللی و داخلی، نوسانات قابل توجهی در صندوق های طلا رخ داده است که بهگفته کارشناسان، عامل اصلی این نوسانات نه تنها نرخ جهانی انس طلا، بلکه تأثیر مستقیم اخبار مربوط به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است. در ماههای اخیر، بازار طلا چه در سطح جهانی و چه در بازار داخلی ایران، شرایطی پرنوسان را تجربه کرده که صندوق های طلا نیز از آن بینصیب نماندهاند.
اثرگذاری تحولات ژئوپلیتیک و تغییرات انس جهانی
در پنج ماه گذشته، بازار جهانی طلا تحت تأثیر جنگ تعرفهای میان چین و آمریکا، جنگ اوکراین و دیگر تحولات سیاسی، نوسانات شدید قیمتی را تجربه کرده است؛ بهگونهای که انس جهانی طلا تا مرز ۴ هزار دلار پیش رفت و سپس به کانال ۳ هزار دلار بازگشت. همزمان بازار داخلی نیز از سه مؤلفه اصلی یعنی نرخ جهانی طلا، نوسانات ارزی و اخبار مذاکرات ایران و آمریکا تأثیر پذیرفته است. این سهضلعی، مسیر قیمت طلا و به تبع آن صندوقهای طلا را بهشدت متغیر کرده است.
رشد و افت ارزش واحدهای صندوق های طلا
در بازه زمستان ۱۴۰۳، صندوقهای طلا در بورس کالا با استقبال قابل توجهی مواجه شدند و برخی از آنها تا ۴۰ درصد رشد داشتند. اما با آغاز سال جدید و همزمانی آن با شروع مذاکرات جدید در عمان، سرمایهگذاران به سمت بازار سهام متمایل شدند و شاخص کل بورس تا ارتفاع ۳ میلیون واحد رشد کرد. در نتیجه، بخشی از داراییهای موجود در صندوق های طلا به سهام تبدیل شد و بازدهی سالانه این صندوقها از بیش از ۱۲۰ درصد در اسفند ۱۴۰۳، به حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد در فروردین ۱۴۰۴ کاهش یافت.
بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بورس و فرابورس در هفته ای که گذشت
نیاز به تنظیمگری در بازار صندوق های طلا
در حالی که سازمان بورس برای کاهش ریسک در صندوقهای اهرمی اقدام به کاهش ضریب اعتبار کرد، هنوز تصمیم مشخصی برای کنترل نوسانات صندوق های طلا اتخاذ نشده است. این در حالی است که بهدلیل نوسانپذیری بالا، این صندوقها در کنار صندوقهای اهرمی، در گروه پرریسک بازار سرمایه قرار میگیرند.
تأثیر مستقیم مذاکرات سیاسی بر قیمت واحدهای طلا
سعید حقانینسب، کارشناس صندوقهای کالایی، با اشاره به همبستگی میان قیمت یونیتهای صندوق طلا با نرخ سکه و شمش در بازار آزاد و نرخ انس جهانی، تأکید میکند که قیمتها بهطور مستقیم با اخبار سیاسی بهویژه مذاکرات ایران و آمریکا واکنش نشان میدهند. او میگوید در صورت انتشار اخبار مثبت از این مذاکرات، بازار سیگنال کاهشی دریافت میکند و قیمتها در حوزه طلا، ارز و ابزارهای مالی کاهش مییابند و بالعکس.
بنابراین در شرایطی که اقتصاد و بازار سرمایه ایران تحت تأثیر شدید عوامل سیاسی و خارجی است، صندوقهای طلا به عنوان یکی از ابزارهای سرمایهگذاری مبتنی بر دارایی فیزیکی، به شدت نوسانپذیر بوده و مستلزم توجه ویژه سرمایهگذاران و سیاستگذاران هستند. شفافسازی در مورد روندهای سیاسی و طراحی ابزارهای کنترل ریسک میتواند به ثبات بیشتر در این حوزه کمک کند.