بازگشت بورس از لبه پرتگاه با بسته حمایتی ۶۰ همتی
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، پس از چهار روز قفل شدن معاملات و صفهای سنگین فروش، بسته حمایتی ۶۰ هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی توانست بورس تهران را از سقوط آزاد نجات دهد. با این حال، روز چهارشنبه بازار سهام یکی از تاریکترین روزهای خود را تجربه کرد و با خروج تاریخی ۱۳ هزار میلیارد تومان سرمایه حقیقی، رکورد جدیدی در فرار نقدینگی به ثبت رساند.
ارزش معاملات به بالاترین سطح پنج سال اخیر رسید
در روز چهارشنبه، ارزش معاملات خرد بازار سهام به بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان رسید که چنین سطحی از نقدینگی طی پنج سال گذشته بیسابقه بوده است. این در حالی است که شاخص کل بورس با افت ۴۲ هزار واحدی، به سطح ۲ میلیون و ۶۸۹ هزار واحد عقبنشینی کرد. نماگر هموزن نیز کاهش ۱.۷۳ درصدی را تجربه کرد تا دومین هفته تیرماه با افت ۱۰ درصدی شاخص کل و ۸ درصدی شاخص هموزن به پایان برسد.
نسبت قیمت به درآمد بازار به سطح جذاب ۶ واحدی رسید
همزمان با افتهای پیاپی شاخص، نسبت قیمت به درآمد بازار (P/E) تا سطح ۶ واحد پایین آمد؛ محدودهای که همواره در تحلیلهای تاریخی بورس، به عنوان مرز جذابیت قیمتی برای سرمایهگذاران شناخته میشود. کاهش نسبت P/E در کنار افت قابل توجه قیمت نمادها، شرایطی را فراهم کرده تا برخی سرمایهگذاران خوشبین نسبت به ورود پلهای اقدام کنند.
ورود دیرهنگام نهادهای اقتصادی و باز شدن قفل معاملات
پس از برگزاری جلسات مشترک بین بانک مرکزی و سازمان بورس، نخستین مرحله حمایت مالی با تزریق ۶۰ همت عملیاتی شد. این حمایت هرچند با تاخیر انجام شد، اما توانست صفهای فروش بسیاری از نمادها را جمعآوری کند و در برخی نمادها حتی شاهد معاملات در محدوده مثبت تابلو بودیم. ارزش معاملات خرد نیز در اثر این حمایتها رشد چشمگیری داشت.
خروج بیسابقه حقیقیها و ادامه تردید در بازار
در شرایطی که ۴۵ درصد نمادهای بازار در روز چهارشنبه سبزپوش بودند، بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان از سرمایه حقیقیها از بازار خارج شد. این میزان خروج سرمایه از سوی سرمایهگذاران حقیقی، بالاترین رقم در تاریخ بورس تهران محسوب میشود. اگرچه این موضوع نشاندهنده ترس و بیاعتمادی سرمایهگذاران است، اما همزمان میتواند نشانهای از تخلیه هیجانات منفی نیز باشد.
یک پیش بینی از بورس هفته آینده ؛ رونق به بازار سرمایه برمی گردد؟
رقابت بازدهی بورس با دلار و طلا
بررسی بازدهی بازارها نشان میدهد که با وجود افت شدید شاخصها طی هفته اخیر، بازدهی بورس از ابتدای سال تنها منفی ۰.۷۷ درصد بوده است. در مقابل، دلار بازار آزاد افت ۸.۳ درصدی و طلای ۱۸ عیار کاهش ۹.۵ درصدی را ثبت کردهاند. به این ترتیب، بورس همچنان نسبت به سایر بازارهای دارایی عملکرد بهتری داشته است.
چشمانداز هفته آینده و اهمیت گزارشهای فصلی
با نزدیک شدن شاخص کل به سطح حمایتی ۲ میلیون و ۶۸۰ تا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد، بسیاری از تحلیلگران امیدوارند در صورت تداوم حمایتهای پولی و اصلاح سیاستهای اقتصادی، بازار به تعادل بازگردد. آغاز انتشار صورتهای مالی بهار ۱۴۰۴ نیز میتواند نقش مهمی در تثبیت قیمتها و بازگشت اعتماد به بازار ایفا کند.
نتیجهگیری: بورس نیازمند اعتماد و ثبات سیاسی
بازار سهام در حالی هفته پرتلاطمی را پشت سر گذاشت که نشانههایی از بهبود به لطف ورود نظام بانکی و رسیدن قیمتها به سطوح جذاب پدیدار شدهاند. با این حال، تداوم حمایتهای مالی، بازنگری در سیاستگذاریها و پرهیز از ارسال سیگنالهای منفی سیاسی، پیشنیازهای اصلی برای بازگشت پایدار اعتماد به بورس تهران هستند. در غیر این صورت، ممکن است سایه ریسکهای سیاسی، مسیر بورس را از صدر به قعر بازدهی بازارها تغییر دهد.