واردات آیفون با صادرات مس

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، در واکنش به واردات گوشی‌های آیفون با استفاده از ارز حاصل از صادرات مس، از عدم هماهنگی بین سیاست‌های ارزی و تجاری کشور انتقاد کرد. وی تأکید کرد که این مشکل ناشی از مداخله بانک مرکزی در تجارت خارجی است.

یکی از چالش‌های مهم اقتصادی کشور، ناهماهنگی میان سیاست‌های ارزی و تجاری است. در این راستا، برخی واردکنندگان با سوءاستفاده از روند واردات در برابر صادرات، گوشی‌های تلفن همراه لوکس مانند آیفون را به کشور وارد کرده‌اند. این واردات، عمدتاً با استفاده از ارز حاصل از صادرات فلزات رنگین، به ویژه مس، انجام می‌شود.

واردات گوشی‌های لوکس با ارز حاصل از صادرات مس

در سال‌های اخیر، به ویژه در سال ۱۴۰۲، واردات کالاهایی مانند گوشی‌های آیفون آمریکایی از محل ارز حاصل از صادرات مس و دیگر فلزات رنگین افزایش یافته است. در این روند، صادرکنندگان مس از ارز حاصل از صادرات این فلز برای واردات گوشی‌های همراه لوکس استفاده می‌کنند. این در حالی است که مس به عنوان یک کالای استراتژیک در صنایع داخلی ایران، به شدت تحت تأثیر تغییرات قیمت جهانی قرار دارد و این تغییرات می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر اقتصاد کشور بگذارد.

سیاست‌های ارزی و تجاری نیاز به هماهنگی دارند

رئیس سازمان توسعه تجارت، در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم در مورد تدریجی بودن اضافه شدن کالاهای مشمول بازگشت ارز به سامانه رسمی، اظهار داشت که سیاست‌گذاری‌های ارزی به طور مستقیم بر سیاست‌های تجاری کشور تأثیر می‌گذارد و این مداخله‌ها مشکلاتی را در فرایند تجارت خارجی ایجاد کرده است.

وی با انتقاد از مداخلات بانک مرکزی در سیاست‌های تجاری، افزود: “متأسفانه هماهنگی لازم بین سیاست‌های ارزی و تجاری وجود ندارد و این مسئله به سودجویی برخی فعالان اقتصادی منجر شده است.”

تاثیر واردات گوشی‌های لوکس بر اقتصاد ایران

یکی از مواردی که موجب نگرانی شده، واردات گوشی‌های لوکس است که تنها بخشی از جامعه قادر به خرید آن‌ها هستند. واردات این کالاها، به ویژه از نوع آمریکایی مانند آیفون، به مبلغ بیش از یک میلیارد دلار در سال جاری رسیده است. این واردات در شرایطی انجام می‌شود که ارز حاصل از صادرات مس، که یکی از فلزات رنگین حیاتی برای صنایع داخلی ایران است، به عنوان منابع ارزی برای این واردات استفاده می‌شود.

بازگشت ارز صادراتی و مشکل در فرایند واردات

به طور خاص، تدابیر اتخاذ شده برای بازگشت ارز حاصل از صادرات مس و دیگر فلزات رنگین به سامانه رسمی، باعث ایجاد فضای سودجویی برای برخی از واردکنندگان کالاهای غیرمرتبط با زنجیره ارزش این فلزات شده است. به طور مثال، در سال ۱۴۰۲، با اضافه شدن کاتُد مس به لیست ردیف تعرفه‌های مشمول بازگشت 100 درصدی ارز، واردات گوشی‌های همراه آغاز شد. پس از آن، با گسترش لیست اقلام مشمول این مصوبه، واردات سایر کالاها نیز از این طریق ادامه یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *