دلیل کاهش عرضه روغن خوراکی اعلام شد
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، کاوه زرگران، رئیس انجمن غلات ایران اعلام کرد که سیاست سهمیهبندی واردات کالاهای اساسی که دولت از سال گذشته به اجرا گذاشته، به کاهش عرضه برخی کالاهای مصرفی از جمله روغن خوراکی منجر شده است. به گفته او، دولت واردات کالاهایی را که ارز ۲۸۵۰۰ تومانی دریافت میکنند، مشروط به دریافت سهمیه کرده است.
نقش وزارتخانهها در تخصیص سهمیه
طبق این سیاست، وزارت کشاورزی سابقه پنجساله شرکتها را در واردات بررسی کرده و بر اساس عملکرد، به آنها سهمیه اختصاص میدهد. سپس وزارت صمت سقف واردات را تعیین میکند و در نهایت ثبت سفارش انجام میشود. این رویه با هماهنگی بانک مرکزی شکل گرفته تا میزان ورود کالا به کشور از حد مشخصی بیشتر نشود.
تغییر رویه واردات کالا نسبت به گذشته
زرگران یادآور شد که در گذشته واردکنندگان پس از ورود کالا به بنادر و تخلیه بار، ارز مورد نیاز را دریافت میکردند. اما حالا باید پیش از هر اقدامی، سهمیه وارداتی در اختیار داشته باشند. به گفته او، اجرای این سیاست از دولت سیزدهم آغاز شده و در دولت چهاردهم پیگیری شده است.
کاهش رقابت، افزایش قیمت برای مصرفکننده
رئیس انجمن غلات ایران تأکید کرد که این سیاست باعث حذف رقابت بین تولیدکنندگان شده است، زیرا در شرایط وفور مواد اولیه، تولیدکنندگان برای جذب بازار قیمتها را کاهش میدادند. اما حالا که واردات محدود شده، تولیدکنندگان محصولات خود را با قیمتهای مصوب و بدون رقابت عرضه میکنند.
روغن خوراکی، اولین قربانی سهمیهبندی
به گفته زرگران، نخستین نشانههای این سیاست در کاهش عرضه روغن خوراکی در بازار دیده شده است. با محدود شدن واردات روغن خام، تولید این کالا نیز کاهش یافته و امکان دارد در ادامه سایر کالاهای مصرفی نیز با چنین مشکلی مواجه شوند.
رشد ۴.۶ درصدی بخش کشاورزی در اسفند ۱۴۰۳
قیمت گوشی موبایل، 22 اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول
شرط خرید کالای داخلی برای واردات، مانع دیگر تولیدکنندگان
دولت واردات برخی کالاها را به خرید نمونه داخلی آنها مشروط کرده است. این مسأله به گفته زرگران موجب شده برخی تولیدکنندگان که نیاز به مواد اولیه وارداتی دارند، با دشواری بیشتری مواجه شوند. در نتیجه، پیشبینی میشود وفور کالا در بازار مانند سالهای گذشته نباشد.
کمبود گوشت گوسفندی در نتیجه محدودیت خوراک دام
او افزود که این سیاست باعث کمبود خوراک دام در سال گذشته شد و کشور در نیمه دوم سال با بحران کمبود گوشت گوسفندی روبهرو گردید. به همین دلیل دولت اقدام به واردات گسترده گوشت تازه از کشورهایی مانند استرالیا، کنیا، قزاقستان و روسیه کرد.
واردات گسترده در بخش غلات و دانههای روغنی
زرگران درباره میزان واردات غلات گفت: در سالهای پر بارش، حدود نیمی از جو مورد نیاز کشور از داخل تامین میشود و مابقی عمدتاً از روسیه وارد میشود. واردات گندم بسته به شرایط سالانه از ۲ تا ۷ میلیون تن متغیر است. همچنین ۹۰ درصد ذرت و بیش از ۹۵ درصد کنجاله و دانه سویا از کشورهای برزیل، اوکراین و آمریکای جنوبی وارد میشود.