علی آبادی: برق را صادر کنیم بهتر از این است که با یارانه به صنایع بدهیم
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، علی آبادی، وزیر نیرو، با اشاره به نقش صندوق توسعه ملی در تامین مالی پروژههای صنعت برق اعلام کرد که تاکنون بیش از ۳ میلیارد دلار تسهیلات از این صندوق به حوزه برق اختصاص یافته است. او با تأکید بر ظرفیت بالای مهندسی کشور در توسعه نیروگاهها، تصریح کرد اگر به جای ارائه برق یارانهای به صنایع، این انرژی به صورت مستقیم صادر میشد، منافع بیشتری برای کشور حاصل میشد.
رشد چند برابری ظرفیت نیروگاهی ایران در چهار دهه اخیر
وزیر نیرو در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی اعلام کرد که ظرفیت نیروگاههای ایران طی ۴۰ سال گذشته ۱۳ برابر شده، در حالی که میانگین جهانی تنها ۴.۵ برابر رشد داشته است. به گفته او، تولید برق کشور نیز در همین بازه زمانی بیش از ۲۲ برابر شده که نشاندهنده توسعه گسترده این بخش در ایران است.
توان مهندسی و ساخت نیروگاههای پیشرفته در داخل و خارج کشور
علی آبادی با اشاره به افزایش قابلتوجه ظرفیت تولید برق حرارتی در ده ماه گذشته، از توان فنی و مهندسی داخلی به عنوان نقطه قوت صنعت برق یاد کرد و ساخت نیروگاه در روسیه را نیز گواهی بر قابلیتهای مهندسان ایرانی دانست.
ترکیب منابع تولید برق کشور
وی اعلام کرد که ۱۳ درصد از توان تولید برق کشور از نیروگاههای برقآبی و ۸۱ درصد از نیروگاههای حرارتی تامین میشود. ایران در حال حاضر در جایگاه هجدهم جهان از نظر ظرفیت نصبشده برق قرار دارد و در شاخص رشد متوسط ظرفیت نصبشده نیز رتبه هجدهم را به خود اختصاص داده است.
کشف گسترده ماینرهای غیرمجاز در یک سال گذشته
علی آبادی با اشاره به چالشهای موجود در مصرف غیرمجاز برق، اظهار کرد که در یک سال گذشته بیش از ۲۴۸ هزار دستگاه استخراج رمزارز غیرمجاز کشف شده است. در برخی موارد، متخلف حتی ساکن ایران نبوده و با اجاره ملک اقدام به مصرف برق برای فعالیت غیرقانونی کرده است.
افزایش شدت مصرف انرژی و ضرورت اصلاح الگوی مصرف
به گفته وزیر نیرو، راندمان نیروگاههای کشور به طور میانگین ۳۹ درصد است که اختلاف زیادی با آمریکا ندارد و در نیروگاههای جدید کلاس F به ۵۳ درصد میرسد. با این حال شدت انرژی در ایران طی ۳۰ سال گذشته حدود ۷۵ درصد رشد کرده که نشاندهنده وضعیت نامناسب مصرف انرژی است. او مصرف بالای آب و برق در بخش کشاورزی را نمونهای از این الگوی نامناسب دانست.
چالشهای تبادل برق با کشورهای همسایه
وزیر نیرو اظهار داشت بخشی از برق تولیدی ایران با کشورهای همسایه مبادله میشود، اما در فصول گرم سال، ایران واردکننده برق است و بعضا عرضه از سوی طرف مقابل کاهش مییابد که بر توازن مصرف داخلی تأثیر میگذارد.
کاهش سرمایهگذاری در صنعت برق از سال ۹۷
علی آبادی با اشاره به روند کند سرمایهگذاری در حوزه برق در سالهای اخیر گفت: رشد تقاضای برق در ۱۱ سال گذشته نشان میدهد که از سال ۱۳۹۷ به بعد، سرمایهگذاری در این بخش یا متوقف شده یا با کندی مواجه بوده است.
تأکید بر تغییر سیاستهای یارانهای برای افزایش درآمدهای ارزی
وزیر نیرو در پایان با اشاره به لزوم کنترل مصرف انرژی، خاطرنشان کرد که طبق رهنمودهای رهبر انقلاب باید در مصرف برق تجدیدنظر شود. او بار دیگر تأکید کرد که در صورت جایگزینی صادرات برق به جای توزیع یارانهای آن به صنایع، کشور میتوانست به درآمدهای ارزی بیشتری دست یابد.