آغاز انتشار اوراق تبعی از هفته آینده/ صیدی برنامه نجات بورس را تشریح کرد
به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، جلسه هماهنگی نهادهای مالی با محوریت بررسی وضعیت بازار سرمایه و راهکارهای ثباتبخشی، با حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و نمایندگان نهادهای مالی برگزار شد. در این نشست، حجتاله صیدی با اشاره به وقایع بیسابقه جنگ اخیر و اثرات آن بر بازار، اعلام کرد که صندوق تثبیت بازار از هفته آینده انتشار اوراق تبعی را آغاز میکند.
اوراق تبعی برای پرتفویهای زیر ۵۰۰ میلیون تومان
بر اساس اعلام رئیس سازمان بورس، اوراق تبعی جدید با نرخ ۲۰ درصد و سررسید یکساله به سهامداران حقیقی با سبد سهام کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان تعلق میگیرد. مبنای محاسبه این اوراق، پرتفوی افراد در تاریخ ۱۷ تیرماه خواهد بود. این اوراق در قالب طرح «بیمه سهام» طراحی شدهاند و هدف آنها حمایت از سهامداران خرد و جلوگیری از خروج سرمایه در شرایط بحرانی است.
بسته حمایتی برای عبور از بحران اخیر
صیدی با اشاره به بسته حمایتی ۶۰ هزار میلیارد تومانی نظام بانکی گفت که این حمایتها با همکاری ناشران، هلدینگها و نهادهای مالی به اجرا درآمده و بخشی از آن شامل انتشار ۲۰ همت اوراق تبعی توسط صندوق تثبیت بازار است. این اوراق از نوع تامین مالی بوده و با طرفیت بانکها منتشر میشوند. صندوق توسعه بازار سرمایه نیز با مشارکت نهادهای مالی، اوراقی مشابه را برای ورود نقدینگی جدید منتشر خواهد کرد.
واکنش فعالان بازار در شرایط بحران
رئیس سازمان بورس با مرور تصمیمات اخیر در دوره تعطیلی بازار پس از شروع جنگ ۱۲ روزه، گفت: در آن شرایط، بازگشایی بدون برنامه بازار میتوانست آثار مخربی بههمراه داشته باشد. وی تأکید کرد که تصمیمگیریها مبتنی بر مشورت با فعالان بازار، تحلیلهای داخلی و الگوبرداری از تجارب جهانی نظیر بورسهای اوکراین، روسیه و فضای پس از ۱۱ سپتامبر بوده است.
جزئیات بسته حمایتی سازمان بورس اعلام شد
نوسانات شدید، اما کنترلشده
صیدی گفت: پس از بازگشایی بازار، افت قیمتها، صفهای فروش و رفتارهای هیجانی قابل پیشبینی بود، اما اقدامات حمایتی از جمله ورود منابع جدید و خریدهای هدفمند باعث شد تا صفها کنترل شوند. او وضعیت این روزهای بازار را مشابه شرایط «پنیک» توصیف کرد که البته برای فعالان حرفهای، غافلگیرکننده نیست.
نهادهای مالی، بازوی تثبیت بازار
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه نهادهای مالی باید بر اساس دارایی تحت مدیریت و میزان نقدینگی خود در خرید اوراق تبعی مشارکت کنند، گفت: این مشارکت موجب بازگشت بخشی از پولها به بازار و تقویت تقاضا خواهد شد. او تأکید کرد که این برنامهها با هدف عبور از بحران طراحی شدهاند و باید منعطف و قابل اصلاح در طول مسیر باشند.
حمایت از سهامداران حقیقی؛ یک ضرورت
صیدی با رد برخی دیدگاهها که سهم سهامدار حقیقی را کماهمیت میدانند، گفت: نباید فراموش کنیم که صندوقها نیز متعلق به مردم هستند و اگر این گروه حمایت نشوند، کل بازار آسیب میبیند. او با اشاره به وجود بیش از ۷۰۰ شرکت در بازار سرمایه با سهام شناور بین ۱۰ تا ۴۰ درصد، حضور فعال مردم در بازار را عامل حیاتی پویایی بازار دانست.
از نقدشوندگی تا تثبیت
رئیس سازمان بورس توضیح داد که در روزهای ابتدایی بحران، تمرکز بر بازیابی نقدشوندگی بازار بود و اکنون با عبور از این مرحله، وارد فاز تثبیت شدهایم. هرچند تا زمانی که سایه ناآرامی و جنگ بر بازار حاکم باشد، نمیتوان انتظار ثبات کامل داشت، اما هدف سازمان بازگرداندن اعتماد و حرکت به سمت رونق است.
توجه به انتظارات فعالان بازار
صیدی در پایان گفت که سازمان بورس آمادگی دارد پیشنهادها و خواستههای فعالان بازار را در ادامه مسیر مدنظر قرار دهد و با همافزایی نهادهای مالی، اعتماد را به بازار بازگرداند. او تأکید کرد: در روزهای بارانی باید چتر بالای سر مردم گرفت، نه در روزهای آفتابی. اکنون زمان حمایت است.