بهار پردرآمد برای سنگ آهنی ها در سایه رشد نرخ فروش

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، معادن سنگ آهن که از جایگاه مهمی در بازار سرمایه ایران برخوردارند، طی سال گذشته با افت سرعت تولید و کاهش کیفیت مواجه بودند. کاهش عیار سنگ آهن استخراجی، مهم ترین عامل افت تولید و نزول فروش در این صنعت بوده که نتیجه آن، کاهش محسوس حاشیه سود شرکت های بزرگ سنگ آهنی بوده است. با این حال، در بهار امسال رشد قابل توجه نرخ فروش، منجر به جهش درآمدی این صنعت شد.

افت کیفیت تولید و تاثیر بر فروش

بررسی تولید ۱۳ سال اخیر شرکت های سنگ آهنی نشان می دهد که میانگین رشد سالانه تولید ۱۱ درصد بوده، اما در سال ۱۴۰۳، این رشد به تنها ۳ درصد کاهش یافته و حجم تولید به ۸۹ میلیون و ۱۴۸ هزار تن رسیده است. کاهش عیار معادن و افت بهره وری از دلایل اصلی این وضعیت عنوان شده است. در بهار امسال تولید شرکت ها با رشد ۶ درصدی نسبت به بهار ۱۴۰۳ به ۲۴ میلیون و ۷۷۴ هزار تن رسید. در این میان، شرکت کچاد با تولید ۵ میلیون و ۹۵۳ هزار تن و رشد ۱۸ درصدی، بهترین عملکرد را ثبت کرد.

بهبود نسبی فروش در فصل بهار

در سال ۱۴۰۳، میزان فروش صنعت سنگ آهن با افت ۶ درصدی نسبت به سال قبل به ۴۴ میلیون و ۷۵۲ هزار تن کاهش یافت. اما در بهار ۱۴۰۴، فروش این شرکت ها رشد چشمگیر ۲۲ درصدی داشت و به ۱۲ میلیون و ۹۲۰ هزار تن رسید. در اردیبهشت ماه، فروش صنعت با رشد ۳۸ درصدی نقطه به نقطه همراه شد، هرچند در خرداد افت جزئی ۲ درصدی نسبت به خرداد سال قبل رخ داد. بیشترین رشد فروش متعلق به شرکت کگل با ۵۰ درصد افزایش نسبت به بهار سال گذشته بود.

رشد قیمت فروش به دنبال افزایش قیمت جهانی

نرخ فروش محصولات سنگ آهنی همسو با بازارهای جهانی افزایش یافته است. در سال ۱۴۰۳، نرخ فروش سنگ آهن به طور میانگین ۱۷ درصد رشد کرد و شرکت کگهر توانست نرخ گندله خود را ۲۴ درصد افزایش دهد. در بهار امسال نرخ فروش صنعت ۳۴ درصد نسبت به بهار ۱۴۰۳ رشد داشت. شرکت کگل گندله خود را با ۳۹ درصد رشد و شرکت کچاد کنسانتره آهن خود را با ۳۹ درصد افزایش نرخ فروختند.

چرا خروج پول از بورس متوقف نمی شود؟

نظر مدنی زاده درباره بورس چیست؟

جهش درآمد و رکوردشکنی کگل

به دنبال افزایش نرخ فروش، درآمد صنعت در بهار امسال جهش ۶۳ درصدی داشت و به ۶۸ هزار و ۶۹۷ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در سال ۱۴۰۳، درآمد سالانه صنعت با رشد ۱۰ درصدی به ۱۹۱ هزار و ۹۴۹ میلیارد تومان رسیده بود. بیشترین رشد درآمد مربوط به شرکت کگل بود که با رشد ۹۲ درصدی، فروش خود را به ۲۸ هزار و ۱۳۵ میلیارد تومان رساند. تنها در فروردین، درآمد کل صنعت با رشد ۹۳ درصدی به ۲۳ هزار و ۴۵۴ میلیارد تومان رسید.

کاهش حاشیه سود و چالش های دلاری

در سال ۱۴۰۳، حاشیه سود صنعت سنگ آهن به ۳۱ درصد کاهش یافت که نسبت به میانگین تاریخی ۴۵ درصد، افتی معنادار محسوب می‌شود. در زمستان همان سال نیز حاشیه سود در سطح ۳۰ درصد باقی ماند. از بهار ۱۳۹۹ تاکنون، این صنعت به طور میانگین حاشیه سود ۴۶ درصدی داشته که حالا تحت تاثیر هزینه های دلاری و کاهش عیار، با کاهش چشمگیری مواجه شده است.

مهم ترین عامل این افت، سیاست دولت در تعیین بهره مالکانه و اجاره دلاری برای معادن است. این سیاست بدون در نظر گرفتن عیار واقعی سنگ آهن، فشار مضاعفی بر سودآوری شرکت ها وارد کرده است. در این شرایط، شرکت کگهر توانسته در حفظ حاشیه سود عملکرد بهتری داشته باشد؛ به طوری که در سال ۱۴۰۳ و بهار امسال، حاشیه سود آن به ترتیب ۳۱ و ۳۳ درصد گزارش شده است.

با توجه به افزایش نرخ فروش و رشد درآمد در بهار امسال، صنعت سنگ آهن بار دیگر توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کرده است؛ اما چالش های ساختاری و هزینه های دلاری همچنان سایه سنگینی بر چشم انداز سودآوری این صنعت انداخته‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *